O nama

Od hvarskog morskog žala do Daruvara

"Vino - svjetlost koju drži na okupu tekućina" mudri Galilej.

Pod kapom Badela 1862 nalaze se vina i proizvodi pet vinarija, ravnomjerno raspoređenih po cijelom teritoriju Hrvatske. Ako krenemo od sjevera prema jugu, biseri badelove vinske krune su Vinarija Daruvar (160 ha), Križevački vinogradi (66 ha), Kurija Nespeš (boutique vinarija Badela 1862 - 4,5 ha), Vinarija Benkovac (236 ha), PZ Svirče na otoku Hvaru (120 ha).

Fokus vinske proizvodnje Badela 1862 stavljen je na visoke rangove postojane kvalitete te adekvatna dostupnost raspoloživih količina vina. Ulaganje u podizanje novih vinograda, zatim obnova starih, djelomična promjena sortimenta i načina uzgoja vinove loze s ciljem dobivanja što kvalitetnije sirovine (grožđa), opremanje i tehnološka modernizacija podruma, primjena najnovijih enoloških metoda s nezaobilaznim poštivanjem tradicije, te, ne manje bitno, ulaganje u opremu i izgled vina kao proizvoda, kontrola distribucije i samog prodajnog mjesta i mjesta potrošnje, te ulaganje u posebnu vinsku promociju i edukaciju potrošača, temeljni su segmenti trenutačne, a i buduće strategije Badela 1862 kao vinske kuće.

Sve to rezultira velikim brojem nagrada i priznanja sa svjetskih smotri vina (Vinalies Internationales u Parizu, MUNDUSvini u Njemačkoj, Concours mondial de Bruxelles, Vinitaly Verona, Decanter World Wine Awards London …) na koje smo ponosni jer su osvojene u najjačoj svjetskoj konkurenciji. Tako je Vinarija Daruvar postala najnagrađivanija vinarija u Hrvatskoj („Zlatna vinarija Daruvar“ kako joj tepamo - samo u 2008. godini osvojila je 6 medalja!). A tek vina sa Korlata. Sigurno buduća „Zlatna vinarija“, vina tek stigla na tržište a već osvajaju Veronu, London, Paris, Bruxelles.

Sukladno razvoju svjetskog tržišta vina čiji trendovi se vrlo brzo prenose i na naše tržište profiliranjem ukusa i zahtjeva potrošača, Badel 1862 slijedeći te trendove ozbiljno pristupa razvoju i unapređivanju svog vinskog programa. Ključne i nezaobilazne osobe u tom kontinuiranom i vrlo sofisticiranom procesu svakako su vrhunski enolozi.

Prepoznajući i slijedeći svjetske trendove razvitka crvenih vina, Badel 1862 vrlo je ozbiljno krenuo u suradnju s našim dalmatinskim zadrugama zajednički razvijajući autohtoni sortiment prije svega našu najpoznatiju sortu Plavac mali.
Snažno promičući i razvijajući kvalitetu vina od autohtone sorte Plavac mali, Badel 1862 postigao je iznimne uspjehe poslovno surađujući s PZ Svirče na otoku Hvaru. Predanim radom i angažmanom stručnjaka Badela 1862, u skladu sa svjetskim trendovima, kreirano je vino koje je istinski brand među plavcima – Ivan Dolac barrique. Vino koje je u svemu pravi pokretač razvitka kvalitete i trendova, koje su s nesumnjivim simpatijama i poštovanjem prihvatili istinski poklonici vina diljem svijeta. Vino je zbog vrlo specifična uzgojnog areala i ekološke svijesti među prvima steklo status ekološkog proizvoda, a hrvatskom je vinarstvu donijelo prvu zlatnu medalju s jednog od najprestižnijih svjetskih vinarskih ocjenjivanja u Parizu 2006. Kao vrhunac u ustrajanju na ekološkom načinu proizvodnje, vina Ivan Dolac i Ivan Dolac barrique okrunjena su zlatnim medaljama na svjetskom ocjenjivanju eko vina Mundus vini Biofach.

Kao jedna od najvećih vinarskih kuća, Badel 1862 pionirski je 2004. godine započeo s projektom Korlat. Izuzetno zahtjevan projekt sadnje vinove loze na kamenitim terenima dalmatinskog krša na području vlastite vinarije Benkovac rezultirao je izuzetnim proizvodnim površinama. Projekt privođenja takvog terena kulturi vinove loze rezultat je iznimnog angažiranja vlastitih resursa uz svesrdnu stručnu potporu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na površini od 103 ha zasađene su svjetski priznate sorte grožđa Merlot, Syrah i Cabernet sauvignon. Kao potvrda uspješnosti projekta Korlat su nagrade koje su osvojila vina iz prve komercijalne berbe 2007. Tako je vino Korlat Syrah berbe 2007. osvojilo veliku zlatnu medalju na Vinitaly, zlatnu medalju na Concours mondial de Bruxelles, srebrnu medalju u Parizu, te brončane medalje u Londonu na Decanteru i International Wine Challenge-u. Vino Korlat Merlot berbe 2007. u istoj godini osvojilo je srebrne medalje u Parizu i Bruxelles-u, te broncu na Decanteru. Niska nagrada nastavljena je i sa berbom 2008. što potvrđuje vrhunsku kvalitetu ovih vina.

Kako se ne bi stekao dojam Badelove zaokupljenosti crvenim vinima, čija potrošnja u svijetu danas nakon višegodišnjeg kontinuiranog rasta dostiže maksimum, možemo se pohvaliti i velikim uspjesima koje naše vinarije postižu u proizvodnji bijelih kvalitetnih i vrhunskih vina. Krenemo li od Zagreba prema poznatom zelinskom vinorodnom kraju, među slikovitim prigorskim brežuljcima smjestila se Badelova kurija Nespeš poznata po predikatnim nektarima, ali i vinima redovnih berbi svjetski priznatih sorti Traminac, Chardonnay i Silvanac zeleni.
Sjevernije prema Kalniku nailazimo na smještajem i ljepotom impozantne vinograde križevačkoga kraja iz kojih potječe danas sve poznatija i traženija Graševina Križevci barrique, dobitnica brojnih međunarodnih priznanja i medalja.
Krenuvši pak u smjeru Slavonije, dolazimo do Daruvara, zapadnoslavonskog gradića koji se može pohvaliti svojom poviješću, arhitekturom, dvorcem, nadasve poznatom kvalitetnom i vrhunskom Graševinom te međunarodno najnagrađivanijim hrvatskim bijelim vinom, Sauvignonom Daruvar. Od berbe 2006. Sauvignon Daruvar osvojio je 13 svjetski vrijednih priznanja na najrelevantnijim međunarodnim ocjenjivanjima.

U skladu s trendovima svjetskog tržišta vina koji se vrlo brzo prenose i na naše, profiliranjem ukusa i zahtjeva potrošača, možemo zaključiti da enolozi Badela 1862 iz godine u godinu unapređuju Badelov vinski program s velikim međunarodnim uspjesima. Sva ta priznanja predstavljaju veliki motiv, ali istovremeno i još veću obvezu daljnjeg razvoja kvalitete vina i promoviranja hrvatskog vinarstva i vinske kulture.

Danas je Badel 1862 tvrtka sa 150 godišnjom tradicijom jedan od najvažnijih promicatelja kulture pijenja vina, sljubljivanja naše autohtone hrvatske kuhinje s hrvatskim vinima te kreator nekoliko svjetski priznatih vina pod prestižnim oznakama izvorno hrvatsko i hrvatska kvaliteta te eko certifikatom. Promičući i prezentirajući takva vina na izvoznim tržištima, Badel 1862 ujedno je i promotor hrvatskog turizma, hrvatske kuhinje, očuvanja tradicijskih posebnosti i otvorenosti novim spoznajama i vrijednostima. U svijetu globalizacije smo upravo po tim malim posebnostima prepoznatljivi.