Mladen Forko

rukovoditelj proizvodnje vina, Centralni vinski podrum - Žitnjak

Nakon odrastanja na obiteljskom gospodarstvu u srcu Prigorja, u obitelji koja se kroz niz generacija bavila uzgojem trsja i proizvodnjom vina, logičan izbor bio je upis na Agronomski fakultet, smjer voćarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo.

 

Nakon završetka fakulteta dobio sam izvrsnu priliku da se pridružim timu vrsnih enologa u Badelu 1862 i stvaranju vina iz ostalih vinorodnih krajeva Lijepe naše.

Tako sam, uz meni već dobro poznatu, „domaću“ Kraljevinu sudjelovao u stvaranju Rosea, Pošipa, Plavaca …, kroz niz godina provedenih u berbama širom Hrvatske. Tu sam spoznao da je svako područje, svaki lokalitet, svaka godina, svaki podrum različit i ima svoje posebnosti, tako da osobna kreativnost i inovativnost može doći do punog izražaja.

Svaka nova berba je različita i na neki način neizvjesna, tako da vrlo teško može doći do zasićenja i to je sve ono što me vesli u tom poslu. Posebno me raduje što „vinski svijet“ sve više prepoznaje hrvatska vina, odnosno njegovu kvalitetu i posebnost, a naš zadatak je još više promovirati i približiti naša vina svjetskom tržištu. Mislim da smo na dobrom putu i siguran sam da ćemo uspjeti u tome.