Dubravko Ćuk

direktor razvoja vinogradarstva i vinarstva

Svoju profesionalnu karijeru enologa započeo sam 1995 god u Badelu 1862 d.d. nakon završenog Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, smjer VVV. Krenuvši od pripravničkog staža svoju karijeru gradio sam pomno učeći od starijih kolega enologa i u takve iskustvene spoznaje svakodnevno implementirao znanja stečena fakultetskim obrazovanjem. Tijekom godina radio sam na poslovima enologa, voditelja podrumske proizvodnje, rukovoditelja proizvodnje vina, glavnog enologa pa sve do sadašnje pozicije direktora razvoja vinogradarstva i vinarstva. Iza mene je cijeli niz dobrih i loših vinogradarskih godina, a iskustva sam stjecao vođenjem prerada u vinariji Križevci, vinariji Daruvar, PZ i vinariji Dingač, PZ Svirče te na svakodnevnim poslovima njege i školovanja vina u našoj centralnoj vinariji u Zagrebu, vinariji Benkovac i podrumu Sv.Križ Začretje.

Baviti se enologijom znači način života i posvećenost vinu sa svim što to sa sobom nosi. A nosi nebrojeno puno zadovoljstva, ljepote, ali i odricanja i podređivanja poslu načinom i stilom života. Znači prvenstveno imati viziju i stil savršenog vina u svojoj glavi, a nadasve sposobnost pretočiti to u stvarni proizvod koji će u potpunosti ispuniti vaša osjetila u vizualnom i senzornom smislu. Nadalje, važno je vlastite vizije, ideje o idealnom vinu uskladiti sa zahtjevima i očekivanjima krajnjeg potrošača. To nužno zahtjeva konstantno usavršavanje, praćenje svjetskih trendova, tehnologija i znanstvenih spoznaja. Sve to objedinjeno u jednu izbalansiranu cjelinu može rezultirati kvalitetom vina na koju možete biti ponosni i koju će struka i potrošači prepoznati kao pažnje vrijedan proizvod. Osobno preferiram našu autohtonu sortu plavac mali budući da prema mom mišljenju predstavlja izvanredan potencijal razvoja i pomicanja granice kvalitete koja je i do sada nedvojbeno dokazana. Iznimno sam ponosan na svoj rad na afirmaciji plavaca sa Hvara i Pelješca. Veliko je zadovoljstvo i osobna satisfakcija biti na čelu ekipe koja je ostvarila cijeli niz svjetskih priznanja za svoj rad valoriziranih zlatnim i srebrnim odličjima sa najznačajnijih svjetskih ocjenjivanja za vina Ivan Dolac i Dingač. Veliki je izazov kreirati nove stilove vina poput prvog Dingača na tržištu odnjegovanog u barrique bačvama, novih stilova vina poput Plavca Hvar i plavca Mediterano koji predstavljaju spoj tradicije i suvremenih svjetskih trendova. Plavac kao sorta stvarno može biti ponos našeg vinarstva u svijetu ne samo u vrhunskoj kategoriji vina već i u kvalitetnim kategorijama vina što potvrđuje i ponovna afirmacija kvalitetnih plavaca koji su sve zastupljeniji i u izvoznom asortimanu Badela 1862. Plavac će vas nadam se oduševiti barem koliko i mene i u jednom sasvim novom stilu i profilu vina tipa predikatnog vina koje smo za vas kreirali u suradnji s PZ Svirče. Radi se o vrhunskim vinima Ivan Dolac selekcija berbe 2005 i 2007.

No, plavac mali svakako nije jedina vinska ljubav iako se može reći da je najveća. Jednako veliko zadovoljstvo bilo je sudjelovati u kreacijama prvih predikatnih vina Badela 1862 Kurije Nespeš ( Sauvignon i Chardonnay ) koja su zajedno s kreacijama predikatnih vina enologinje Suzane Jurišić iz vinarije Daruvar Badelu 1862 donijele niz međunarodnih priznanja i medalja.

Naravno tu je i jedno od najugodnijih iznenađenja u smislu reakcije potrošača - Graševina Križevci barrique koja je svojom pojavom na tržištu s berbom 2003 vrlo brzo izborila svoje doista značajne tržišne pozicije u konkurenciji bijelih vina školovanih u barrique bačvama. Odabir graševine kao sorte za njegu i školovanje u barrique bačvama u odnosu na konkurenciju na tržištu koja je uglavnom preferirala internacionalno priznati i poznati Chardonnay predstavljao je svojevrsnu hrabrost i veliki rizik. No kao i svako vino koje je rađeno s ljubavlju i jasnim ciljem vratila nam je to na najbolji mogući način nizom osvojenih odličja i priznanja i što je najvažnije dobrom reakcijom i prihvaćanjem onih za koje vino i radimo – vinskim znalcima i vinoljupcima.

Jedan od najnovijih i velikih izazova svakako je i rukovođenje ekipom enologa koja stvara nove velike vinske brandove Badela 1862 u vinariji Benkovac. Radi se o vinima internacionalno priznatih sorata vinove loze Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah koja su već nakon dvije premijerne berbe stekla gotovo kultni status među potrošačima.

Biti uspješan enolog znači biti zaljubljen u svoj posao, iza tebe su rad, trud i uspjesi, a ispred je još mnogo toga za što se vrijedi truditi, izboriti i napraviti. Svaka berba je novi izazov, nova kušnja i nova mogućnost usavršavanja i dokazivanja. Svaka berba je jedinstvena i traži od enologa specifičan pristup i potpuni angažman jer ne ostavlja prostor za naknadne korekcije. Nova prilika slijedi tek za godinu dana, a u radnom vijeku enologa tek ih je 30-tak zato stvaranje svakog velikog vina predstavlja izniman uspjeh u poslu koji je u mnogome obzirom na proizvodnju grožđa „pod vedrim nebom“ ovisan o čudima prirode. Mi smo ti koji u lošim i prosječnim vinogradarskim godinama svojim znanjem, iskustvom i suvremenom tehnologijom za vas radimo dobra vina, a u dobrim godinama dobivamo prilike za kreacije velikih, iznimnih vina za pamćenje. Upravo iz tih razloga izazovi su veći i ljepota ovog posla iznimna.